Längdskidåkning

Med våra digitala ledsagare

I klassisk längdskidåkning, där du känner och följer ett fysiskt spår, är du mindre beroende av den digitala guiden för omedelbar navigering än om du åker skate. Men om du skulle åka ur spåret kommer systemet att guida dig tillbaka till den digitala banan igen. Oavsett skidstil är det mycket användbart att få information om vad som närmar sig. Till exempel en högersväng om 10 meter, en backe som startar, en varning: ta det extra försiktighet på grund av ett dåligt spår eller svår del av banan. I vårt datorgränssnitt kan användarna sätta upp olika typer av instruktioner som är till hjälp längs skidspåret.

Längdskidåkning brukar anses vara en lite farligare sport än t.ex. löpning när det gäller användning av digital ledsagning. Hastigheterna är högre, det tar längre tid att stanna och säkerheten är mycket beroende av användarens skidvana. Det är först när användaren uppvisar en god skidteknik som det digitala ledsagningssystemet kan användas mer fritt. Vi rekommenderar vanligtvis att skidåkare med synnedsättning åtföljs av en person som kan ingripa om ett hinder dyker upp eller om något annat problem uppstår. Så är till exempel fallet vid skidtävlingen Kimstadloppet, där de tävlande med synnedsättning erbjuds följeslagare som ett komplement till våra digitala ledsagare.

Visually impaired athlete skiing cross country with digital guide system

Se intervjuer med användare

Fredrik Widén berättar hur det är att åka skidor med vårt digitala ledsagningssystem, som synskadad.

Referenser

Norrköping municipality Nordic Evolution customer

Vårt digitala ledsagningssystem används för längdskidåkning på Kimstad GoIF Skidcenter

I media

Cross-country skiing with digital guidance for visually impaired
Anne-Lie Telning, som är synskadad, intervjuas av Radio P4 Jämtland när hon åker skidor med vårt digitala ledsagningssystem.