Digital guide system to athletics arena in Linköping

Acquired and installed for their visually impaired runners

21 September 2022

Svenska Dagbladet

Johan springer utan att se – tack vare ny teknik

Ny teknik gör det nu möjligt för synskadade att motionera utan ledsagare.
– Det är en frihetskänsla att inte var beroende av andra, säger Johan Pettersson, som förlorade synen helt när han var 19 år.
Utrustad med hörlurar och ett pannband med en gps-mottagare kan synskadade Johan Pettersson springa ensam på Friidrottsarenan Campus Valla i Linköping. Ett tickljud signalerar om han är på rätt bana och han kan även lägga in information till exempel om att ”kurvan börjar om 20 meter”.

– Det är en frihetskänsla kunna röra sig på egen hand, utan att vara beroende av andra. För den som kan hantera den digitala tekniken är det ett jättesteg mot att kunna idrotta, motionera och röra sig självständigt, säger Johan Pettersson som är ombudsman vid Synskadades riksförbund i Östergötland.

Systemet är framtaget av utvecklaren Olle Axelsson vid Nordic Evolution.

– Det började med att jag och en kompis satt och tittade på Paralympics för en del år sedan och diskuterade att man borde kunna ersätta en fysisk guide med en digital ledsagare i vissa sammanhang. Till exempel när paralympikern Zebastian Modin åker längdskidor skriker i princip guiden Emil Jönsson vad som händer. Vi tänkte att man kan göra det på ett smartare sätt, säger Olle Axelsson.

Det blev startskottet för att utveckla det system för digital ledsagning som nu Linköping köpt in till sin friidrottsarena. Systemet fungerar så att man först går banan och programmerar in vägen.

Johan Pettersson var med när systemet testades vid en liten skidtävling i vintras med fem deltagare som alla var synskadade.

– Det var roligt att åka skidor igen, jag hade inte stått på ett par skidor på 15 år. Man fick välja mellan att åka ett eller fem varv och jag är lite tävlingsmänniska så jag bestämde mig att jag skulle klara fem varv, säger Johan Pettersson som även är landslagsspelare i goalball, en bollsport för synskadade.

Inför tävlingen hade information lagts in, till exempel om det var en uppförs- eller nerförsbacke som väntade och vilken lutning backarna har. För säkerhets skull åkte en person bredvid som kunde varna för det som systemet inte upptäcker, till exempel skidåkare i spåret.
Johan Pettersson berättar att han är född för tidigt och alltid haft nedsatt syn. Som barn såg han 10 procent, men vid 19 års ålder hade han förlorat all syn.

– När man inte ser något alls lär man sig ett visst spår så att jag hittar från porten där jag bor till soprummet och till bussen. Sen finns det säkert bänkar, grillplats och blomsterarrangemang. Men de vet jag inte var de är, det är ett vitt ark, säger han.

Även i stan har han lärt sig sina vägar från bussen till Ica eller gymmet.

– Det kräver mycket tid och energi att lära sig de här vägarna och hamnar man bara lite fel så är man helt vilse. Då blir jag väldigt beroende av ledsagare. Jag har testat att gå med den digitala ledsagaren i stan också och det är en frihetskänsla att kunna gå som vem som helst, säger Johan Pettersson.

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på kultur och fritidskontoret i Linköping, har varit med och köpt in systemet, som första kommun i Sverige, och vågar sig på att kalla det ”världsunikt”.

– Linköpings kommun har ett idrottspolitiskt program som heter ”Aktiv hela livet” och en del av det är att tillgängliggöra fysisk aktivitet för fler. Det är huvudanledningen till att vi har valt att investera i det här systemet, säger han.

På söndag invigs systemet på en parasportdag i Linköping.

Sveriges Television

Johan motionerar utan ledsagare – ny teknik för synskadade

Ny teknik gör det nu möjligt för synskadade att motionera och idrotta på sina egna villkor. Med hjälp av en gps-sändare och trådlösa hörlurar får personen instruktioner om rätt väg.
– Det är en frihetskänsla, säger Johan Pettersson, ombudsman på Synskadades Riksförbund.

Bakom tekniken står ett Linköpingsföretag som tagit fram ett system där synskadade kan följa en digital stig. Stigen är förprogrammerad och de trådlösa hörlurarna sänder ut ljudinstruktioner som berättar för användaren hur den ska röra sig.

-Det är upp till användaren hur man vill använda tekniken. Man kan till exempel gå, springa eller åka längskidor, säger Olle Axelsson, utvecklare på Nordic evolution.

Johan Pettersson förlorade synen när han var 19 år. I dag ser han ingenting och är ofta beroende av ledsagare.

-Nu kan jag motionera på ett friare sätt. I början var det lite svårt men nu går det bra, säger han.

Linköpings Kommun

Världsunik möjlighet för synnedsatta att löpträna

Med ny teknik kommer personer med synnedsättning kunna idrotta i större utsträckning på sina egna villkor. Nu i september installeras ett nytt system, som har utvecklats av ett Linköpingsföretag, på friidrottsarenan vid Campus Valla.

– Tekniken består av tre komponenter – trådlösa open-ear-hörlurar där man hör både ljudsignaler och sin omgivning, en mobiltelefon med wifi, och en gps-enhet som bärs i ett specialsytt pannband, säger Olle Axelsson som har utvecklat guide-systemet i sitt företag Nordic Evolution i Linköping.

En person med synnedsättning är i stor utsträckning i behov av en ledsagare för att kunna röra sig i ovana miljöer, och att löpträna är för de flesta uteslutet utan fysisk assistans. Men med den nya tekniken kan utövaren idrotta helt själv, med hjälp av digital ledsagning.

Om man börjar hamna för långt till höger i den programmerade rutten så hörs en signal i höger hörlur som sedan minskar i styrka när man kommer närmare mitten igen. En mängd inställningar kan göras, som att höra instruktioner inför en kurva, vilket ljud som ska spelas upp, eller under vilka förutsättningar systemet ska reagera.

– Känslan är en frihetskänsla. När man inte ser blir man ofta beroende av andra personer när man ska ut och röra sig i okända miljöer. Det krävs ledsagning. Det här är ett system som gör att man får en större frihetskänsla på egen hand. Sedan ska man absolut inte ta bort den fysiska ledsagningen, för det är fortfarande grunden. Men ett sådant här system kan definitivt vara ett komplement för personer som kan hantera den digitala tekniken, säger Johan Petterssom som är blind och som har hjälpt till som referens under framtagandet av produkten.

Fler ska kunna utöva idrott

– Det här är en investering som vi gör i enlighet med kommunens idrottspolitiska program, som bland annat ska leda till ökad inkludering, att fler ska kunna utöva idrott. Det kommer inte att kosta utövaren någonting att använda själva tekniken, säger Andreas Hagström, som är idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun. 

– Jag hoppas att kommuner och andra köper in sådan här utrustning precis som man beställer bandymål eller liknande, säger Olle Axelsson.

Tekniken har visats upp i olika sammanhang under 2022. Linköpings kommun blir först i världen med att köpa in och erbjuda synnedsatta medborgare att använda utrustningen. Kommunen gör en investering på ungefär 65 000 kronor, vilket ingår i budgeten för utvecklingsmedel kopplat till idrott. 

Prova-på-aktiviteter under hösten

Två föreningar kommer att utbildas för att kunna hantera systemet och ta emot personer med synnedsättning som vill motionera i deras regi: Linköpings parasportförening och Linköping friidrott (LGIF). 

– Under hösten kommer det hållas prova-på-aktiviteter, bland annat i samband med Stångåloppet i Linköping den 25 september, avslutar Andreas Hagström.