Kimstadsloppet

12 March 2022

Cross country skiing

Links to more articles

Kimstad GoIF Skidcenter

SVT - Swedish Television

Nytt program hjälper synskadade fram i skidspåret

På Kimstad skidlopp så debuterades ett nytt GPS-program som ska hjälpa synskadade att åka skidor. Åkare kan själva programmera en rutt där de får varningar om backar, svängar och hur de ligger i skidspåret.
– Det funkade precis som man ville att det skulle funka, säger Ida Östlund.

Programmet går genom telefonen och ett par hörlurar till en gps-enhet som är kopplad till skidrutten. När du står rätt i spåret så tickar det i båda öronen på hörlurarna, om man skulle stå för långt till vänster så tickar det enbart i vänster örat. Då får åkaren en notis att den ska flytta mer till höger tills det tickar i båda öronen igen. Ju längre ifrån spåret man kommer desto högre låter tick-ljudet.

Det går även för åkaren att programmera varningar för när man ska svänga eller det kommer en backe. Olle Axelsson är personen bakom programmet och idén har han haft en längre period.

– Jag och en kompis pratade för ungefär fem år sen om att det borde finnas hjälp för synskadade att idrotta, säger han.

Fick idén för fem år sedan

Olle Axelsson hjälpte åkarna att komma igång med programmet och sedan åkte de iväg i spåret. Totalt var det fem åkare som testade programmet, idag hade de en funktionär bakom sig i skidspåret av säkerhetsskäl men framöver ska man kunna åka helt på egen hand. Ida Andrae var en av skidåkarna.

– Det känns mycket enklare att hålla koll på spåret, vart det svänger och är backar, säger hon.

Corren

Linköpings-uppfinning testades i skidspåren

Virtuell ledsagning för blinta skidåkare med digital GPS guide
I lördags anordnade Kimstad GoIF distriktstävling i skidor. Årets stora nyhet var att åkarna erbjuds en virtuell ledsagning på plats. “En otrolig frihetskänsla”, säger Anne-Lie Telning efter att ha testat.

Det bjöds på härlig skidåkning och solsken på Kimstads skidcenter. Men den stora nyheten skulle visa sig vara en teknisk uppfinning. Olle Axelsson från Linköping har nämligen utvecklat en virtuell ledsagare.

– Det är ett system för åkare med synnedsättning som gör att de inte blir beroende av fysisk ledsagning. Systemet innehåller tre komponenter. Ett par blåtandshörlurar, en enhet fäst på ett pannband som skickar kommandon till hörlurarna och sedan personens telefon. Genom dessa får man hjälp att navigera under åkningen. Ligger åkaren rätt hörs ett tickande ljud, ligger man däremot fel i spåret justeras ljudet mellan höger och vänster öra. Allt detta är personligt så varje åkare kan själv bestämma på vilket sätt ljudet ska förändras, säger utvecklaren Olle Axelsson.

Systemet innehåller också en slags liveröst som förvarnar för olika händelser i spåret. 

– Detta fungerar som en livecoach. Rösten kan förvarna att en backe kommer om tio meter, att det är tio meter kvar av backen eller att backen är färdig. 

Det finns även möjlighet att vidareutveckla systemet.

– I framtiden kanske man kan försöka använda sig av någon slags sensor som märker av om någonting skulle ligga i vägen för åkarna. Men de som redan testat att använda systemet har inte känt någon oro för att ramla eftersom att sånt även riskerar att hända personer utan synnedsättning, säger Olle. 

Han ser att systemets användningsområde både finns i tränings- och tävlingssammanhang. 

– Just nu tänker jag att det främst ska användas på organiserad träning och motionsverksamhet för personer med synnedsättning. Men i framtiden kanske detta kan bli en standard under paralympics och andra större tävlingar, säger Olle.

Skidsektionsledare för Kimstad GoIF Björn Westerström såg inför tävlingen fram emot att implementera systemet.

– Går allt bra så ser vi en stor vinst i att kunna använda oss av detta under träningsverksamhet, säger han.

Fem synskadade åkare fick under lördagen chansen att testa systemet. Anne-Lie Telning var en av dem.

– Det fungerade jättebra och åkningen kändes väldigt trygg hela vägen. För mig blev det här nästan som ett kosläpp eftersom att det var första gången den här säsongen jag stod på skidor, tack vare tekniken. Att få åka helt själv utan ledsagare var en otrolig frihetskänsla, säger hon.  

Skidor.com

Virtuell ledsagning nu verklighet

I flera års tid har det pratats om virtuell ledsagning, där man som person med synnedsättning kan få ledsagning utan hjälp av en personlig ledsagare. Nu är det möjligt!
Virtuell digital ledsagning för blinta skidåkare med GPS

Olle Axelsson och Ida Östlund skiner ikapp i solen när de provåker skidspåren dagarna inför tävingspremiären med virtuell ledsagning. Ida, som är blind, åker spåret helt själv med hjälp av den virtuella ledsagningen, ett system som Olle utvecklat.

Virtuell ledsagning med Nordic Evolutions digitala guide system för blinta skidåkare

Med teknikens hjälp kan vi utveckla och berika vår tillvaro och inte minst tillgängliggöra möjligheter för fler. Men det tar ofta lång tid att gå från vision till verklighet, så har det också varit med virtuell ledsagning, där man länge pratat om möjligheten och förberett anläggningar inför kommande teknikutvecklingar. Nu börjar de tekniska lösningarna falla på plats och nu har världspremiären varit för personer med synnedsättning som för första gången har tävlat på skidor med virtuell ledsagning. 

Just denna lösning bygger på en gps-enhet med extremt hög precision. Skidspåret läses först in genom att spela in ett varv som referens och åkaren får sen återkoppling via bluetoothhörlurar. Så fort åkaren hamnar utanför referensspåret ges information om huruvida du ligger något till vänster eller till höger. Förvarningar om kurvor, nedförsbackar och spårsläpp kan också läggas in, eller den information som användaren önskar och behöver.

Olle Axelsson, som utvecklat systemet, förklarar att det fungerar lika bra för klassisk åkning som för skejt, man får bara anpassa typen av ledsagning efter åkstil. 

– Det är en fantastisk frihet att kunna åka själv utan att behöva vara så beroende av en annan person som åker bredvid säger Ida Östlund som har varit med och gett feedback från verkligt användande i skidspår och på löparbana. Framförallt öppnar den exakta ledsagningen upp möjligheter för mer självständig träning inom olika sporter och även för ledsagning utomhus i vardagen.

– Jag tror att det här ett hjälpmedel som kan hjälpa personer med synnedsättning, som idag är rädda för att gå ut, att verkligen komma ut och känna sig trygga, säger Ida. Att personer med synnedsättning ska ha tillgång till en virtuell ledsagning i aktiviteter som skidor, rullskidor och löpning, men även inom vardagen är självklart ett önskemål inför framtiden. 

Nu är systemet redo för användning för både träning och tävling. I den första tävlingen deltog fem personer med hel eller delvis synnedsättning i en öppen klass i Kimstadsloppet, Norrköping. Blandat med andra vuxna och barn i den öppna klassen skidade de valfri tävlingsdistans, vilket för deltagarna blev 5 km respektive 8,5 km. Stilen var valfri, klassisk teknik eller skejt. 

Pionjärerna i den första tävlingen var Ida Östlund (Stockholm), Håkan Axelsson (Borås), Ida Andrae (Norrköping), Johan Pettersson (Linköping) och Anne-Lie Telning (Stockholm). Med tanke på alla barn i spåret och premiärtävling så följde det med en funktionär på skidor med respektive åkare med virtuell ledsagning, men någon guidning i spåret behövdes ej.

– Det är en revolution! Säger Håkan Axelsson glatt i en intervju efter målgång. Håkan som anlänt från Borås på tävlingsmorgonen fick en halvtimmes skejtandes runt spåren som övning i systemet innan starten gick. – Det är klart att det kommer att gå ännu bättre när man får öva och vänja sig vid ledsagningen ännu mer, men att det fungerar så här bra med så lite övning är otroligt bra!

Lika kort testperiod fick även Anne-Lie Telning, som fått höra om tävlingen bara dagarna innan och genast slängt sig på luren för att anmäla sig. Men att det var ett nytt sätt att ledas fram längs skidspåret märktes inte på Anne-Lie som bokstavligen flög fram i spåret. På frågan från arrangören om de inte skulle vara med som ett lag i en 6-timmarstävling veckan efter blir Anne-Lie eld och lågor, innan hon kommer på att hon var uppbokad dagen för tävlingen. Men kanske nästa år?

Johan Pettersson spenderade längst tid i spåret, men var nog också nöjdast vid målgång. 8,5 km avklarade på egen hand när han åker skidor igen för första gången på 15 år!

 – Nästa gång måste jag vara tunnare klädd, konstaterar Johan efter att ha fått svettats rejält i den tjocka täckjackan under den gasande solen och den klarblå himmelen. 

Ida Andrae, boendes bara 5 kilometer från skidcentret, såg fram emot att nu i framtiden kunna åka iväg på skidtur helt själv utan hjälp från vänner. – Det blir ju perfekt, bara att ta färdtjänsten till skidcentret, knäppa på skidorna, åka och sen tillbaka med färdtjänst!

Alla på snö, och bli fler och bättre – det är några av ledorden inom Svenska Skidförbundet som går hand i hand med utvecklingen av virtuell ledsagning. 

En förutsättning för att erbjuda träning för alla, är att ha tillgång till olika hjälpmedel på anläggningar. Det bör vara lika naturligt att ha olika varianter av sit-skis, virtuell ledsagning, som att det finns låneskidor till barn och uthyrningsskidor till vuxna. Med små steg tar vi oss förhoppningsvis dit! 

Har du frågor om virtuell ledsagning, deltagande i tävlingen och prova-på, andra hjälpmedel eller andra anläggningsfrågor, kontakta anläggningskonsulent Jonas Braam på 0733-223222 eller Jonas.Braam@skidor.com